7 tips om thuis de beste kop koffie te zetten

7 tips om thuis de beste kop koffie te zetten

 

Koffie, niemand kan er genoeg van krijgen. Een ochtend is niet compleet zonder een fatsoenlijke kop koffie. Er zijn talloze koffiezetapparaten beschikbaar, maar echte koffie komt uit verse koffiebonen. Hoe zet je nou een perfecte kop koffie in je eigen keuken zonder de hulp van een duur apparaat met koffiecupjes of pads? Deze 7 tips helpen jou om thuis de beste kop koffie te zetten en je dag perfect te beginnen.

 

Tip 1. Rooster de boon

Waarschijnlijk heb je nog nooit iemand ontmoet die zelf zijn koffiebonen thuis roosterde. Er is zoveel koffie beschikbaar waar je niets voor hoeft te doen, maar als je echt de perfecte kop koffie wilt zetten kan je het beste zo laat mogelijk je bonen roosteren. Thuis dus. Dat kan gewoon in de oven of op het gasfornuis.

 

 

Tip 2. Bewaar de boon

Hoe je de bonen bewaart is cruciaal voor het behoud van geur en smaak. Je kan niet zomaar die zak open op de plank laten staan. Een vacuüm verpakking met aan één kant een luchtopening zou het beste zijn, maar een glazen pot is tevens goed genoeg om de koffie zijn smaak te laten behouden.

 

Tip 3. Maal de boon

De meest cruciale stap in het zetten van koffie is de boon zo laat mogelijk malen. Het liefst direct voordat je de koffie zet. Dit voegt zo enorm veel toe aan de smaak van de koffie, of beter gezegd; dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk van de smaak van de koffie ontsnapt. Elektrische koffiebonenmalers zijn absoluut niet duur en geven je een fijn gemalen koffiepoeder in slechts seconden, er is dus absoluut geen reden om deze stap over te slaan in het proces.

 

Tip 4. Hoeveel koffie

Meestal wordt er op schatting wat koffie in een filter gegooid, of met een afgestreken lepeltje. De standaard ligt op 1 deel koffie en 20 delen water, maar je persoonlijke voorkeur zou ergens tussen 1:15 en 1:30 kunnen liggen. Het wordt even testen wat voor jou de perfecte hoeveelheid is.

 

Tip 5. De manier van zetten

Er zijn talloze koffiezetters op de markt en er zijn talloze manieren om koffie te zetten. Het traditionele koffiezetapparaat wordt afgeraden, omdat deze vaak niet de juiste temperatuur water reguleert. Dit kan je beter zelf in de hand houden door bijvoorbeeld een percolator te gebruiken. Een andere populaire manier is de pour over manier, waarbij je de koffie in een traditionele filter en filterhouder zet, deze op een kan zet en vervolgens heet water rustig over de koffie giet, met een draaiende beweging. Een aeropress is tegenwoordig ook erg populair, waarmee de koffie gezet wordt met behulp van luchtdruk. Het handige aan dit ding is dat hij ook makkelijk mee op reis of op vakantie kan.

 

Tip 6. Temperatuur

De temperatuur van het water waarmee je de koffie zet is enorm belangrijk. Als je de koffie verbrandt krijgt de koffie een enorm bittere smaak. En je wilt natuurlijk ook geen lauwe, slappe koffie. Het water kan het beste tussen de 90 en 95 graden Celsius zijn. Het mag dus niet koken! Een vaak gemaakte fout in het zetten van koffie is met kokend water.

 

Tip 7. Goede kwaliteit water

De kwaliteit van het water heeft een enorme invloed op de smaak van de koffie, en dit is iets wat regelmatig door mensen over het hoofd wordt gezien. Nou is dit niet iets waar je je in Nederland direct zorgen over hoeft te maken, gezien het water uit de kraan hier van goede kwaliteit is. Maar het is wel iets om te overwegen, zeker als je op vakantie bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *