Je Eigen Franchise Beginnen

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord: franchiseketens. Zo niet, franchiseketens zijn ondernemingen met veel verschillende filialen door heel Nederland. Denk aan grote ondernemingen als de Albert Heijn, Etos of Subway. Er zitten diverse voordelen aan het beginnen van een franchise. Ben je geïnteresseerd, en wil je graag meer weten over franchising? Lees dan snel verder.

Wanneer kun je een franchise beginnen?

Voor veel ondernemers is het beginnen van een franchise een goede oplossing. Veel mensen die hun eigen bedrijf willen beginnen maar niet goed weten hoe, kiezen ervoor om een franchise te beginnen. In principe kan iedereen die wil een franchisenemer worden. Wel moet je rekening houden met hoge geldbedragen die betaald dienen te worden aan de franchisegever. Om je een voorbeeld te geven, bij Subway is dit zo’n 10.000euro entreegeld en daarnaast betaal je 8% aan de franchisegever en 4,5% aan reclamebijdrage. Bij andere franchiseketens betaal je misschien geen entreegeld, maar gaat er wel 30% naar de franchisegever.

Wat voor franchiseketen moet je kiezen?

Een belangrijke reden om een franchisenemer te worden, is omdat de naam al bekend is. Zo begin je dus niet als klein bedrijf zonder klanten, maar weten de klanten al meteen wie jij bent. Zo ga je de concurrentie als het ware tegen. Echter is het nog steeds van belang dat je niet de zoveelste supermarkt in de stad wordt. Kies dus een keten waar de stad of het dorp behoefte aan heeft. Neem bijvoorbeeld een koffie franchise, apotheek of unieke broodjeszaak.

Zitten er nadelen aan franchising?

Ondanks de vele voordelen die het nemen van een franchise biedt, er zijn altijd nadelen. Zo ben je allereerst minder onafhankelijk dan wanneer je je eigen bedrijf zou beginnen. Je zal altijd nog vastzitten aan de vaste regels die de franchisegever heeft opgesteld. Het is vaak niet toegestaan om aanpassingen te maken aan het assortiment, of om eigen inbreng te geven aan de inrichting van de winkel. Veel franchiseketens willen namelijk dat de winkel herkenbaar is door middel van bekende producten, hetzelfde interieur en kortingsacties.

Ben jij iemand die graag een eigen onderneming wil beginnen, maar toch graag zekerheid hebben van succes? Dan is het beginnen van een franchise zeker een oplossing. De voordelen wegen op tegen de beperkte nadelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *